Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (2024)

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (1)

Eten stomen is beter dan koken. Dit wordt je vaak geadviseerd als jegezonder wilt gaan leven. Waarom zou je liever willen stomen dan koken en hoe doe je dit het beste? Ik ga je hier allemaal antwoord op geven samen met wat tips hoe ik het het makkelijkst vind.

Eten stomen of koken?

Allereerst: waarom zou je stomen? Bij het koken van eten gaan er voedingsstoffen verloren. Door het koken verplaatst een groot deel van de vitamines en mineralen zich naar het kookwater. En wat gooi je weg als je groente gaar zijn? Precies! het kookwater! En dus ook je vitamines!

Door het eten te stomen blijven deze voedingsstoffen wel behouden. Door middel van stoom garen je groenten maar de voedingsstoffen blijven dus wel geïsoleerd in je groente. Daarbij vind ik ook altijd dat gestoomde groente er mooier uitziet omdat het meer zijn kleur behoudt dan gekookte groente. Dit is dan natuurlijk weer leuk als je eters krijgt en je wilt dat je eten er zo mooi mogelijk uitziet (of ben ik de enige die hier over nadenkt?….) Wil je nog meer argumenten waarom je beter kan stomen en wil je weten hoe lang je elke groente moet stomen lees dan: “Groente stomen, hoe lang en hoe?

Hoe kan je eten stomen?

Stoomoven

Mijn ouders hebben een ingebouwde stoomoven in hun keuken. Deze werkt door middel van hoge druk en stoomt werkelijk alles binnen een handomdraai gaar. Rijst, groenten en allerlei soorten groenten kun je hier snel in maken. Uiteraard heeft ie meerdere lades en stoom je zo je hele gezinsmaaltijd samen. Het grote nadeel? Hij is niet op iedereen’s budget gemaakt en helaas dus ook niet op de mijne…Ik weet dus dat het een fijn apparaat is maar hij is niet even toegankelijk als de rest van de opties

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (2)

Voordeel: Stoom onder grote druk. Beste en snelste soort stoom apparaat beschikbaar

Nadeel: Hij moet worden ingebouwd in je keuken en komt met een flink prijskaartje

Stoomkoker

Iets meer binnen mijn budget en dus ook in mijn keuken terug te vinden is de stoomkoker. Eten stomen is makkelijk met dit elektrische apparaat met 3 lagen. De onderkant vul je met water en de lagen vul je met groenten en vlees of vis. Afhankelijk van hoeveel je wilt maken gebruik je 1 of meerdere lagen. Je zet de timer, je hebt er geen omkijken naar en 20 minuten later is alles klaar!

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (3)

Ikzelf heb deze stoomkokerHet is 1 van de goedkopere maar doet naar mijn idee alles wat een duurdere versie ook kan. Hiervoor heb ik jaren gedaan met een onbekend merk wat ik bij de Lidl had gekocht en ook deze heeft zijn geld volledig opgeleverd. Voor minder dan 40,- euro heb je je eigen stoomkoker op de aanrecht.

Ik maak ook vaak mijn rijst in een apart bakje zoals je ook op de foto ziet. Gebruik de andere lades voor groente en proteïnen en je hebt een volledige gezonde maaltijd gemaakt zonder dat je een pan op het vuur hebt gehad.

Voordeel: De prijs!

Nadeel: Neemt wel flink wat ruimte in in je kastjes. Als je alleen voor jezelf kookt pak ik hem er niet snel bij

Stoommandjes

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (4)

Het nadeel van de grotere varianten vind ik dus dat als ik alleen voor mezelf kook dat ik het met iets te veel werk is om dat hele apparaat tevoorschijn te toveren. Nu kan je ook stoommandjes gebruiken. Deze kon je voorheen alleen bij de toko kopen maar inmiddels ook bij de grotere ketens. Mocht je deze willen hebben zou ik naar de toko gaan aangezien ze daar 3 keer zo goedkoop zijn. Ikzelf ben geen fan van het stoommandje om de doodsimpele reden dat hij lastig af te wassen is. Ze kunnen niet in de vaatwasser en er gaat graag van alles plakken aan het bamboe waardoor je een uur staat te schrobben op dat ding. Niet mijn cup of tea zeg maar…

Voordeel: De prijs! Eenpersoons portie in te bereiden

Nadeel: Lastig schoon te maken

Stoomschaaltje

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (5)

Gelukkig is mijn laatste probleem opgelost nu ik de single serve steamer van tomorrow’s kitchen heb ontdekt. Deze is dus prima voor 1 persoon om een hele maaltijd in te bereiden. Je gebruikt hem in combinatie met de magnetron (deze is dus wel vereist!) en je hebt binnen 4-5 minuten een volledig gestoomde maaltijd op tafel staan.

Voordeel: Snel! Een persoons portie in te bereiden en makkelijk schoon te maken.

Nadeel: Je stoomt in de magnetron dus deze moet je ook hebben!

Zoals je ziet is stomen voor iedere keuken en ieder budget toegankelijk. Probeer het zeker eens uit en je zult zien dat je echt het verschil proeft.

1 gedachte over “Eten stomen of koken? En hoe stoom ik?”

  1. Pingback: Groente stomen, hoe lang en hoe? | FoodStyle

Laat een reactie achter

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (6)

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

Blog

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (8)

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

Lees verder »

1 februari 2021Geen reacties

Diner & Hapjes

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (10)

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

Lees verder »

24 januari 2021Geen reacties

Blog

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (12)

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

Lees verder »

1 januari 20211 reactie

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (13)

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (14)

Wat bereiden we nog meer graag?

10 afvaltips die echt werken!

Recept noodles met gekruid gehakt

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Smoothie mango banaan meloen

Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6500

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.