Stoomkoker: Alle gezondheidsvoordelen! - healthyandbeautiful.nl (2024)

Stomen is de gezondste kookmethode en steeds meer mensen richten zich tegenwoordig op het stomen van voedsel. Voedselstomers of stoomkokers zijn erg veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken. Het scheelt veel voorbereidingstijd in de keuken en biedt tegelijkertijd veel gezondheidsvoordelen. In dit artikel ontdek je hoe een stoomkoker precies werkt en wat de geweldige voordelen van een stoomkoker zijn.

Hoe werkt een stoomkoker?

Door een voedselstomer te gebruiken, wordt het voedsel in een vochtige stoom gewikkeld en gekookt via een proces dat convectie wordt genoemd. Convectie betekent dat warmte wordt overgedragen tussen een verwarmde vloeistof in beweging en een vast voorwerp. De voedingsmiddelen komen niet in contact met het water, dit onderscheidt het van koken in een pan. De damp van de het hete water verhit de voedingsmiddelen en dit zorgt ervoor dat ze gaar worden en tegelijkertijd knapperig en vol van smaak blijven. Ook behouden ze hun structuur en kleur. Wanneer een voedselproduct met een stoomkoker wordt gekookt, is het resultaat een heerlijk en gezond eindproduct.

Alle voordelen van het gebruik van een stoomkoker

Gebaseerd op de beweringen van voedingsdeskundigen, bereid je eten met een stoomkoker op de meest gezonde manier. Dit komt doordat tijdens het stomen het water nooit het voedsel raakt; daarom blijven de essentiële voedingsstoffen intact, zelfs na het kookproces. Bovendien blijven de voedingsmiddelen hun structuur en smaak behouden; dankzij de zachte warmte die wordt gebruikt tijdens het stomen. Hier lees je alle voordelen van stoomkokers!

1. Gezondste kookmethode

– Behoudt natuurlijke vitamines en mineralen

Het stomen van voedsel wordt beschouwd als de gezondste kookmethode omdat het de vitamines en mineralen van voedsel niet verliest. In water oplosbare voedingsstoffen zoals vitamine C en foliumzuur (vitamine B) – die in grote hoeveelheden in veel groenten voorkomen – worden beschadigd door warmte en water. Stomen houdt groenten gescheiden van heet water, zodat ze meer van hun vitamines behouden, vooral in vergelijking met andere kookmethoden zoals koken, waarbij deze vitamines in het kookwater lekken en dan in de gootsteen belanden in plaats van in onze lichamen.

– Het aantal antioxidanten neemt toe

Koken breekt de cellen af ​​in voedingsmiddelen zoals groenten, waardoor de hoeveelheid van sommige antioxidanten kan toenemen en het voor ons lichaam gemakkelijker wordt om ze op te nemen en te gebruiken. Veel onderzoeken tonen aan dat stomen vooral goed is in het vasthouden van antioxidanten zoals flavonoïden, anthocyanen en glucosinolaten3 – in tegenstelling tot koken is er geen kookwater om in te druipen en is de kans kleiner dat ze door de hitte worden beschadigd. Dit is een belangrijk voordeel dat antioxidanten helpen om schadelijke stoffen, vrije radicalen genaamd, in ons lichaam op te ruimen voordat ze de kans krijgen om cellen te beschadigen, wat na verloop van tijd kan bijdragen aan gezondheidsproblemen.

– Verlaagt cholesterol

Het koken van voedsel in voedselstomers helpt het cholesterol te verlagen. Dat komt vooral omdat je het niet met olie hoeft te koken. Je kunt erop vertrouwen dat het water of de stoom niet uitdroogt. Omdat er geen olie wordt toegevoegd aan het kookproces, consumeert je geen toegevoegd vet of verzadigde vetten die bijdragen aan een hoog bloed- en cholesterolgehalte. Eten stomen is de gezondste en meest natuurlijke manier om je eten te koken.

– Je hoeft niks anders toe te voegen

Een stoomkoker zorgt er ook voor dat het voedsel niet droog wordt en vereist tegelijkertijd geen toevoegingen of kunstmatige smaakstoffen tijdens het koken. Je kunt voedsel bereiden in een stoomkoker zonder toevoeging van olie, zout, suiker of sojasaus. Je hoeft zich geen zorgen te maken dat voedsel opdroogt, aangezien het vocht wordt vastgehouden in de stomer die het voedsel vochtig en nat houdt. Ook de smaak bijft perfect.

2. Kookt eten snel en gemakkelijk

Een ander fijn voordeel van het gebruik van een kookstomer thuis is dat het kookproces zo snel en gemakkelijk is. Stomen is een van de makkelijkste kookmethodes die er zijn. Als het eten eenmaal is bereid, plaatst je het gewoon in het apparaat, laat je de stoom zijn magie werken en serveert je het op. Er kan niks fout aan gaan. Het is ook niet nodig om voedsel om te draaien, zodat het gelijkmatig gaart, of je hoeft ook niet te blijven controleren om er zeker van te zijn dat het niet overkookt of verbrandt. Dit maakt stomen een geweldige kookmethode als je een onervaren kok bent, niet van koken houdt, weinig tijd hebt of vaak multitaskt bij het bereiden van maaltijden. Je hebt niet zoveel tijd nodig om je favoriete eten te koken. Stoomkokers vergrendelen stoom waardoor het eten in slechts enkele minuten gaar wordt.

3. Heeft weinig toezicht nodig

Dit hebben we in het vorige voordeel ook al besproken, maar dit geweldige voordeel mag nog wel een keer extra benadrukt worden. Voor het gebruik van een stoomkoker is minimaal toezicht nodig is in vergelijking met het koken van voedsel boven het fornuis of de oven. Je hoeft niet af en toe naar het voedsel te kijken en je hoeft je geen zorgen te maken dat het voedsel verbrandt of te gaar wordt. Voedselstomers worden vaak geleverd met een timer, zodat je te veel stomen kunt voorkomen.

4. Behoudt de structuur en kleur van voedsel

Wat de meeste mensen ook een voordeel vinden van voedselstomers, is dat ze de natuurlijke kleuren van voedsel behouden, vooral groenten. Koken op een fornuis of hoog vuur kan ervoor zorgen dat groenten hun heldere kleuren verliezen en voedsel bruin en dof worden. Voedselstomers behouden de structuur, textuur en kleur van het voedsel dat wordt gestoomd, omdat het gerecht alleen met stoom kan koken.

5. Eten ziet er goed uit en smaakt geweldig

Dit voordeel komt overeen met het vorige voordeel. Heb je ooit gekookte groenten geserveerd die slap en papperig waren? Of een gegrilde kip die uitgedroogd was? Of wat dacht je van garnalen die verschrompeld zijn als je ze gebakken hebt? Dan is het tijd om over te stappen op stomen, en snel! Deze kookmethode helpt voedsel zijn kleur, vorm en textuur te behouden omdat er geen direct contact is met heet water of extreme hitte. Stomen houdt voedsel ook vochtig zonder dat het drassig wordt. Broccoli wint bijvoorbeeld ongeveer 12% aan gewicht van water dat wordt opgenomen als het wordt gekookt, maar slechts 4% als het wordt gestoomd. Simpel gezegd, gestoomde groenten zullen minder snel slap en papperig worden en zullen in plaats daarvan juist knapperig en de perfecte structuur behouden. Ook zorgt het stomen van voedsel ervoor dat gerechten zoals vis, kip en vlees waarschijnlijk niet uitdrogen, hard worden of verschrompelen, zoals kan gebeuren bij braden, grillen en braden, die bij veel hoge temperaturen gaar worden. In plaats daarvan zorgt het stomen van eiwitrijk voedsel ervoor dat het vochtig, zacht en smakelijk blijft.

6. Bespaart tijd, geld en energie

Omdat voedselstomers voedsel snel en gemakkelijk koken, kan je er tijd, geld en energie mee besparen. Het stomen van voedsel bespaart energie omdat je verschillende soorten voedsel tegelijkertijd kunt bereiden. Je bespaart tijd, moeite en energie wanneer je meerdere ingrediënten op verschillende stoomschalen kunt plaatsen. Het bespaart je geld omdat je geen andere ingrediënten hoeft te gebruiken en tegelijkertijd kun je elektriciteit besparen.

7. Minder geknoei en opruimen is eenvoudig

Behalve dat stoomkokers gemakkelijk op te bergen zijn, zijn ze ook gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn veel minder rommelig wanneer ze worden gebruikt, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over oliespetters en andere sauzen die spillen. Stoombakjes voor voedsel zijn vaatwasmachinebestendig of je kunt het ook met de hand wassen. Je hebt ook veel minder keukengerei nodig, waardoor je sowieso al minder hoeft af te wassen. Hierdoor bespraak je tijd en water, wat ook nog eens goed is voor het milieu.

8. Kookt veel soorten voedsel

Een mooi voordeel van het gebruik van voedselstomers bij het koken, is dat het allerlei soorten voedsel kan koken. Je kunt vlees, vis, groenten en zelfs desserts bereiden met een voedselstomer. De opties zijn eindeloos en je hoeft zich geen zorgen te maken over hoe je het kookt, want de stoomkoker doet alles voor je!

Stoomkoker kopen

Ben je overtuigd door alle geweldige voordelen en wil je een stoomkoker aanschaffen? Het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken omdat er zoveel modellen op de markt zijn en deze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Hier volgen 3 populaire stoomkokers met veel positieve beoordelingen.

Stoomkoker: Alle gezondheidsvoordelen! - healthyandbeautiful.nl (1)

Prijs: €86,49

Deze stoomkoker van Philips is geschikt voor het stomen van vlees, vis, groente, aardappelen en eieren. De stoomkoker behoudt altijd de smaak, kleur, geur en voedingswaarde van je gerecht. De unieke Aroma Infuser van de Philips stoomkoker verrijkt jouw gerechten met het heerlijke aroma van kruiden en specerijen. Hierdoor wordt stomen nog lekkerder. Je kunt simpelweg jouw favoriete kruiden in de Booster doen en de stomer doet al het werk voor je. De hitte van de stoom laat de heerlijke aroma’s van de kruiden en specerijen vrijkomen, die in het voedsel trekken en resultaten leveren om van te watertanden.

De stomer heeft een inhoud van maarliefst 9 liter en beschikt over verwijderbare bakbodems. De Turbo Start helpt je om binnen een paar seconden de perfecte stoomtemperatuur te bereiken, zodat het voedsel meer voedingswaarde behoudt. De handige warmhoudfunctie houdt het voedsel warm voor het serveren. Bovendien zijn alle onderdelen vaatwasbestendig. Deze stoomkoker wordt geleverd met een receptenboekje vol met professionele tips en heerlijke traktaties.

Stoomkoker: Alle gezondheidsvoordelen! - healthyandbeautiful.nl (2)

Prijs: €53,95

De stoomkoker van Braun is uitgerust met een stoomversneller waardoor hij stoom produceert binnen 45 seconden. Je kunt de automatische timer instellen van 0 tot 60 minuten. Is de tijd verstreken, dan schakelt de stomer zichzelf automatisch uit. Deze fijne stoomkoker wordt geleverd met 2 zwarte kommen (2.0L), 2 witte korven (3.1L) en 2 handige lekbakken om aromavermenging tegen te gaan. Met een vermogen van 850W kan de stoomkoker elk soort voedsel aan. Na elk gebruik kun je de onderdelen makkelijk in de vaatwassen plaatsen.

Stoomkoker: Alle gezondheidsvoordelen! - healthyandbeautiful.nl (3)

Prijs: €38,99

De stoomkoker van Aigostar is een fijn en makkelijk apparaat. Door zijn elegante stijl past hij in elke keuken. Deze stoommachine is ontworpen met BPA-vrije materialen met een hoge kwaliteit en zonder risico voor de keuken. Je kunt op drie verschillende niveaus verschillende soorten voedsel tegelijk bereiden, zo kun je aan de wensen van meerdere mensen tegelijk voldoen. Vanwege de korte opstarttijd is het mogelijk de maaltijd snel te bereiden. Hij stoomt al binnen 15 seconden. Dit bespaart tijd en elektriciteit! De ingebouwde timer maakt het bereiden van de maaltijd makkelijker. De stoomkoker schakelt ook automatisch uit wanneer deze een tijdje niet gebruikt is.

Stoomoven

Mocht je het nog een stapje verder willen nemen, dan kun je ook gaan voor een stoomoven. In principe werkt een goede stoomkoker even goed als een stoomoven. Echter is een stoomoven grote en heeft het wat voordelen op het gebied van gebruiksgemak. Er zitten meer instellingen op en het heeft vaak verschillende niveaus. Naast een gewone stoomoven heb je ook combi stoomovens. Deze werken hetzelfde als ‘gewone’ ovens, maar ze hebben ook een stoom functie.

Lees hier alles over stoomovens.

Voedsel dat geschikt is voor een stomer

Hieronder vindt je een lijst met de verschillende soorten voedsel die goed koken in een stomer.

1. Groenten

De eerste is de meest voor de hand liggende: groenten. Waarschijnlijk de meest populaire reden om een stomer te kopen, is het stomen van groenten. Dit komt omdat, zoals je nu weet, gezonder is dan het gewoon koken van groente. Bij het koken van groenten met een groentestomer blijven de vitamines en flavonoïden behouden. Dus afgezien van het ongekookt eten, is het stomen van groenten de op één na beste manier om van hun gezondheidsvoordelen te genieten.

  • Bladgroenten: deze kunnen in slechts een paar minuten tot in de perfectie worden gestoomd.
  • Wortelgroenten: wortelgroenten zoals wortelen, aardappelen, venkel en raap kunnen allemaal in een stomer worden gekookt. Ze hebben meer tijd nodig dan andere groenten vanwege hun dichtheid, hetzelfde als wanneer ze worden gekookt, maar ze zullen veel meer smaak en vitamines behouden. Hele wortelen hebben ongeveer tien minuten nodig, terwijl een aardappel tot 30 minuten kan duren.
  • Pompoenen: je kunt je pompoenen in blokjes snijden en op dezelfde manier koken als wortelgroenten, of je kunt ze gewoon heel stomen. Als ze gaar zijn, schep je de binnenkant er dan gewoon uit. Afhankelijk van de grootte van de pompoen, kan het stomen van de pompoen tot wel een uur duren. Wanneer je het in stukjes hakt is dit korter.
  • Andere soorten groenten: groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en boerenkool zijn ook perfect om te stomen. Snijd de grotere groenten in kleinere stukjes en stoom ze ongeveer zes minuten tot ze knapperig zijn.
  • Bevroren groenten: Het stomen van bevroren groenten is een fantastische manier om ze te koken zonder dat ze te papperig worden.

2. Vlees en vis

Niet veel mensen denken erover om hun vlees en vis in een stomer te stomen, maar het werkt heel goed omdat het het vochtgehalte beter op peil houdt dan bij braden en bakken . Je kunt zelfs kruiden en specerijen rechtstreeks op het voedsel zelf of in je stomende water toevoegen om smaak toe te voegen. Ook schaaldieren kunnen gestoomt worden met een stoomkoker. Garnalen zijn klaar als ze roze zijn geworden en mosselen zijn gaar als ze helemaal open zijn.

3. Rundvlees en lam

Malse stukken rundvlees en lamsvlees kunnen worden gestoomd met geweldige resultaten die volume en vocht behouden. Hardere stukken vlees doen het echter niet zo goed. De kooktijden zijn vergelijkbaar met die bij het braden van het product, maar de stoom is niet zo heet als de oventemperaturen; Desalniettemin zal de stoom het vlees sneller koken dan droge lucht.

4. Gevogelte

Je kunt borsten, benen, dijen, vleugels stomen of zelfs je gevogelte in zijn geheel stomen. Het is handig om een ​​vleesthermometer bij de hand te hebben bij het koken van gevogelte om ervoor te zorgen dat de binnenkant van het vlees heet genoeg wordt.

5. Eieren

Voor perfect gekookte eieren in de schaal moet je ze zes minuten stomen voor zachtgekookte eieren met een vloeibaar midden. Om hardgekookte eieren in salades of sandwiches te gebruiken, laat je ze 12 minuten stomen.

Gerelateerd:

  • Airfryer kopen? Dit is wat je moet weten?
  • Sapcentrifuge of slowjuicer: Welke is beter?
Stoomkoker: Alle gezondheidsvoordelen! - healthyandbeautiful.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6502

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.